top of page

Wijziging beschrijf

De Vlaamse regering heeft op 17 maart 2018 het ontwerpdecreet voor de verlaging en vereenvoudiging van de aankoopbelasting (of registratierechten) op woningen definitief goedgekeurd.

Het bekende systeem van klein en groot beschrijf (met een taks van 5 procent of 10 procent) wordt hiermee afgeschaft vanaf 1 juni 2018. Vanaf dan zal een eengemaakt tarief van 7 procent gelden, met een extra korting voor bescheiden woningen. Voor huizen tot 200.000 euro betaal je geen registratierechten op de eerste schijf van 80.000 euro, en krijg je dus een extra korting van 5.600 euro.


Let op: de datum van de onderhandse verkoopsovereenkomst (het “compromis”) bepaalt welk tarief geldt. Als het compromis getekend wordt vóór 1 juni 2018, geldt het oude tarief (10 %). Er wordt dan ook zeer vaak met een wederzijdse koopbelofte gewerkt, die de ondertekening van het compromis (en daaropvolgend de notariële akte) doorschuift tot na 1 juni 2018.

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opzeg ‘gemene huur’ na afloop termijn?

Stel, u heeft jaren geleden een huurcontract gesloten voor een kantoor, magazijn, garage, ... voor een bepaalde termijn van bv. drie jaar die intussen afgelopen is. Wanneer kunt u zo’n contract dan op

Twee verhuurcontracten woning van korte duur na elkaar.

Wat zijn de voorwaarden? Je verhuurt je woning met een contract van korte duur. Als deze termijn bijna ten einde is, wil je aansluitend een nieuw, al dan niet kort contract afsluiten met dezelfde huur

bottom of page