top of page

Twee verhuurcontracten woning van korte duur na elkaar.

Wat zijn de voorwaarden?


Je verhuurt je woning met een contract van korte duur. Als deze termijn bijna ten einde is, wil je aansluitend een nieuw, al dan niet kort contract afsluiten met dezelfde huurder(s). Wat zijn hiervan de voorwaarden en kan dat nog als de samenstelling van de huurders intussen is gewijzigd? ADVABO of Advocatenkantoor Van Bosstraeten Marcelline in Leuven kent alle finesses van de Woninghuurwet en adviseert verhuurders graag over de verschillende mogelijkheden bij opeenvolgende verhuurcontracten van korte duur.


Opeenvolgende woninghuurcontracten


Verhuren voor korte duur kan maximaal drie jaar. De Woninghuurwet voorziet in deze mogelijkheid. Je sluit dan één of opeenvolgende korte huurcontracten van drie jaar of kortere periodes. Als verhuurder komt dit handig van pas als je de huurder nog niet goed kent. Een kortlopend contract kan niet opgezegd worden, maar zowel de huurder als de verhuurder kunnen met een vooropzeg van drie maanden het contract beëindigen op de eindvervaldag. Dat moet dus tijdig gebeuren. Wat als geen enkele partij het de huur of verhuur opzegt? Dan verlengt het huurcontract automatisch tot negen jaar. Deze negen jaar gaan volgens de Woninghuurwet in voege vanaf de startdatum van het eerste verhuurcontract van korte duur.


Opnieuw contract van korte duur met dezelfde huurders

Wil je graag opnieuw een contract van korte duur afsluiten wanneer het vorige eindigt? Als de totale termijn van de contracten samen niet meer drie jaar bedraagt, is dat mogelijk. Let op: kortlopende huurcontracten zijn slechts één keer verlengbaar voor een nieuwe korte periode van bijvoorbeeld één of twee jaar. Neem zeker tijdig contact met de huurder om hierover afspraken te maken. Je kunt ook een clausule voorzien in je huurcontract die stelt dat het huurcontract automatisch wordt verlengd zonder tijdige opzegging.


Wat als de samenstelling van de huurders wijzigt?

Stel dat twee huurders die in het contract staan uit elkaar gaan. Volgens de Wet moet bij opeenvolgende contracten de samenstelling van de huurders dezelfde zijn. Je kunt dus niet meer verlengen, maar stelt een nieuw contract op met de overgebleven of gewijzigde huurder(s).


Nog vragen over kortlopende verhuurcontracten of andere juridische kwesties? Contacteer Advocatenkantoor Van Bosstraeten Marcelline om jouw situatie persoonlijk te bespreken.


34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opzeg ‘gemene huur’ na afloop termijn?

Stel, u heeft jaren geleden een huurcontract gesloten voor een kantoor, magazijn, garage, ... voor een bepaalde termijn van bv. drie jaar die intussen afgelopen is. Wanneer kunt u zo’n contract dan op

Comments


bottom of page