top of page

De indexatiestop op de Vlaamse huurwoning, hoe zit die in elkaar?

Indexatie woninghuur


Verhuurt u een woning? Dan kunt u jaarlijks de huurprijs indexeren als dit in het huurcontract is voorzien. Deze prijsstijging van de huur kan u jaarlijks doorvoeren op elke verjaardag van de datum waarop het contract aanving, zodat deze mee evolueert met de levensduurte. De gezondheidsindex, die toegepast wordt voor deze prijsstijging, wordt maandelijks berekend door de federale overheid. Als u beslist te indexeren, wat overigens niet verplicht is, moet u zich aan dit percentage houden. Op die manier stijgen uw huurinkomsten evenredig met de prijzen van levensmiddelen en andere veelgebruikte producten.


Energieverslindende woningen


Vlaanderen besloot om in 2022 iets te doen aan energieverslindende woningen en de eigenaars een motief te geven om te renoveren. In de periode tussen 1.10.2022 en 30.09.2023 mogen zij niet of slechts beperkt indexeren voor woningen met EPC label D, E en F of zonder EPC label. Zo hoopt de overheid mensen te overtuigen om meer bezig te zijn met de energiezuinigheid van hun woningen om zo de gezamenlijke ecologische voetafdruk van Vlaanderen te verkleinen.


De voorwaarden van de indexatiestop


Niet iedereen wordt beboet met een indexatiestop. Eigenaars van woningen met EPC attesten A, B en C mogen op beide oren slapen: zij kunnen indexeren zoals gewoonlijk. Woningen met EPC attest D liggen op een kantelpunt en hun eigenaars mogen daarom slechts met de helft indexeren. Verhuurders van een woning met attest E of F mogen tot 30 september 2023 niet indexeren. Dit geldt ook voor woningen die geen EPC attest hebben.

Kortom:

EPC label A, B, C: gewone indexatie;

EPC label D: halve indexatie;

EPC label E, F of geen label: geen indexatie tot 30.09.2023.


Wat na de indexatiestop?


Deze indexatiestop zou een eenmalige maatregel zijn. Vanaf 1 oktober 2023 mag de indexering voor huurwoningen zonder EPC of met een EPC label D, E of F opnieuw, maar volgens een aangepaste formule, zodat de huurprijs op dat moment niet meteen een grote sprong maakt en veel hoger wordt.


Neem contact op om uw persoonlijke situatie te bespreken.

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opzeg ‘gemene huur’ na afloop termijn?

Stel, u heeft jaren geleden een huurcontract gesloten voor een kantoor, magazijn, garage, ... voor een bepaalde termijn van bv. drie jaar die intussen afgelopen is. Wanneer kunt u zo’n contract dan op

Twee verhuurcontracten woning van korte duur na elkaar.

Wat zijn de voorwaarden? Je verhuurt je woning met een contract van korte duur. Als deze termijn bijna ten einde is, wil je aansluitend een nieuw, al dan niet kort contract afsluiten met dezelfde huur

Comments


bottom of page