top of page

Wanneer is een vergoeding verplicht aan de klussende partner?

Het kan fijn zijn om samen met uw partner een onroerend goed te bouwen of verbouwen, maar wat als uw partner beslist om alle werkzaamheden voor zijn eigen rekening te nemen? Vooraleer uw partner die beslissing maakt, denkt hij best goed na over de gevolgen die daar op lange termijn bij kunnen komen kijken. Want wat gebeurt er als jullie relatie misloopt en de klussende partner een vergoeding wenst voor alle ​​uitgevoerde werken? U leest het hier.


Echtscheiding versus de klussende homo economicus in een relatie


De klussende homo economicus verwijst naar de partner die graag wilt bouwen of verbouwen zonder veel geld uit te geven aan alle werkzaamheden die daarbij komen kijken. Het doel van de klussende partner is dus om met zijn eigen middelen een subliem resultaat te bereiken.


In het geval dat de klussende partner niet langer bij zijn wederhelft blijft, zou hij wel eens kunnen meemaken dat die wederhelft voor geen kosten van de werkzaamheden wilt opdraaien. Wanneer is de wederhelft van de klussen partner, gehuwd of ongehuwd, verplicht of gerechtigd om een vergoeding te betalen als ze zelf aan de verbouwingen werkten?


Vergoedingsrecht bij eigen klussen aan onroerend goed


Uit de gemeenschapsstelsels blijkt dat verschuivingen tussen de eigen vermogens van echtgenoten en tussen hun gemeenschappelijke vermogens kunnen voorkomen. Maar als een eigen vermogen voordeel haalde uit het gemeenschappelijk vermogen of andersom, dan is er wel een vergoeding verschuldigd aan de andere partij. Zelfs als beide echtgenoten bewust de vermogensverschuiving realiseerden is er sprake van de theorie van de ongerechtvaardigde verrijking waardoor bijgevolg het vergoedingsrecht van toepassing is.


Persoonlijk en correct advies over de klussende echtgenoot


Als deskundig raadsman weten ze bij Advocatenkantoor Van Bosstraeten Marcelline maar al te goed dat de regels en wetten omtrent de klussende partner complexe stof is om te begrijpen. Daarom kunt u zich laten adviseren door experten die al meer dan twintig jaar gespecialiseerd zijn in echtscheidingen.


Hebt u nood aan advies? Neem contact op met Advocatenkantoor Van Bosstraeten Marcelline in Leuven om uw persoonlijke situatie te bespreken.

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opzeg ‘gemene huur’ na afloop termijn?

Stel, u heeft jaren geleden een huurcontract gesloten voor een kantoor, magazijn, garage, ... voor een bepaalde termijn van bv. drie jaar die intussen afgelopen is. Wanneer kunt u zo’n contract dan op

Twee verhuurcontracten woning van korte duur na elkaar.

Wat zijn de voorwaarden? Je verhuurt je woning met een contract van korte duur. Als deze termijn bijna ten einde is, wil je aansluitend een nieuw, al dan niet kort contract afsluiten met dezelfde huur

bottom of page